Eco & vegan inspiratie

tempeh op z'n best

Gepubliceerd op 13 november 2020 om 08:46

Wat is tempeh?

Tempeh wordt van sojabonen gemaakt, net als tofu. Maar in dit geval zijn de volledige sojabonen nog in het product te herkennen. Deze worden gekookt en er wordt een (gezonde) schimmelsoort aan toegevoegd (Rhizopus oligosporus), door het fermentatie proces ontstaat er tempeh.

Het zit boordevol proteïnen (12g per 100g) en bevat hiernaast ook veel vitaminen en mineralen zoals B-vitaminen, Ijzer, Selenium, Magnesium,... Ook bevat het isoflavonen, wat zorgt voor een verlaagd risico op hart- en vaatziektes en bepaalde kankers.

Van nature heeft tempeh een iets zurigere smaak dan tofu, daarom is het aangeraden om het eerst lekker te marineren alvorens te bereiden, anders zou de smaak voor sommigen wel eens kunnen tegenvallen.

Op de juiste manier klaargemaakt is tempeh héérlijk!

Recept

Er zijn enorm veel verschillende soorten marinades die je voor je tempeh kan maken, maar onze favoriet delen we vandaag met jou.

Ingrediënten:

  • sojasaus
  • bbq-saus
  • edelgist
  • scheutje water
  • gerookte paprika (poeder)
  • knoflookpoeder
  • tempeh

 

Bereiding:

  1. Snijdt de tempeh in stukjes in de gewenste vorm.
  2. Laat ze (liefst voor enkele uren) marineren in een mix van barbeque saus, sojasaus, edelgist, kruiden en een scheutje water.
  3. Je kan ze daarna eigenlijk bereiden naar wens, maar de manier die wij het lekkerst vinden is in de airfryer voor een kwartiertje op 220°C of iets langer in de oven, zo worden het lekker krokante stukjes.

In de pan bakken kan natuurlijk ook perfect of je kan het zelfs rauw eten. 

 

Aan jou de keuze😉

Lekker in combinatie met pasta, groentjes en een vegan 'kaassausje'.

Ook lekker met een een noedelsoepje.

 

Heb jij al eens tempeh gegeten? Wat was jouw ervaring?

 

Liefs,

Helena


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.