Eco & vegan inspiratie

Tempeh tips

Gepubliceerd op 31 juli 2021 om 11:52

Wij hebben al gemerkt dat de mensen die al tempeh gegeten hebben een verdeelde mening hierover hebben.

Hoewel wij van mening zijn dat tempeh heel lekker kan zijn ken ik toch wel een aantal mensen die niet zo fan zijn van het sojaproduct. 

Sojabonen, pro of contra?

Er is sowieso al een hele discussie rond sojabonen, of deze wel milieuvriendelijk zijn of niet.

Het is inderdaad zo dat sommige sojabonen die buiten Europa gekweekt worden hun bijdrage hebben aan het kappen van regenwouden en een grote ecologische voetafdruk hebben door het vervoer..

MAAR:

  • Vergeet niet dat deze massaal gekweekte soja vooral gebruikt wordt om veevoeding mee te maken voor de koeien, varkens, schapen, ... uit de zuivel- en vleesindustrie. (Als dit niet zou bestaan zou dit probleem hoogstwaarschijnlijk opgelost zijn)
  • Niet alle soja wordt op een niet-ecologische manier geteeld, er bestaan verschillende producenten van sojabonen die binnen Europa of zelfs binnen Nederland en Duitsland gekweekt worden op een verantwoorde manier!
  • Biologisch geteelde soja is een optie, ondanks dat daar nauwelijks over gesproken wordt...
  • Zo zijn er nog fabeltjes over de 'vrouwelijke hormonen' die in soja aanwezig zijn. Deze zouden een negatieve impact op ons hebben, maar niets is minder waar. Deze plantaardige hormonen (isoflavonen) kunnen door het menselijk lichaam niet worden omgezet in oestrogeen omdat wij zelf geen planten zijn, in tegenstelling tot de dierlijke hormonen die er in vlees en zuivel zitten. 
  • Het zou toch bizar zijn dat de natuur zo'n voedzame bron van eiwitten zou creëren zonder dat het de bedoeling zou zijn dat wij dit eten. 

Nu over tempeh...

Dit is een product van sojabonen gemaakt zoals tofu maar dan minder bewerkt en het is een goede bron van verschillende voedingsstoffen.

 

Het probleem is dat wanneer je dit niet goed klaargemaakt het enorm smaakloos kan zijn,

daarom enkele bereidingstips

  1. Marineren, marineren, wie zijn best doet zal het leren! Een marinade of kruidenmix is onmisbaar wanneer je tempeh klaarmaakt. Het is dan ook verstandig om de tempeh minstens enkele uren op voorhand op smaak te brengen of zelf een nacht.
  2. Zoet vs. Bitter! Om de bittere smaak van tempeh te neutraliseren wordt er vaak een suiker of zoetstof aan de marinade toegevoegd zoals agave-, ahornsiroop, stevia, suiker,... Dit is voor ons persoonlijk niet nodig maar het helpt om er meer smaak in te krijgen.
  3. Laat het stomen! Als je de tempeh voor een 5-tal minuutjes laat stomen in een ketel/pan met een beetje water voor je de kruiden of marinade toevoegt wordt dit beter opgenomen.
  4. Invriezen mag! Het gaat niet beter smaken als je tempeh invriest maar ook zeker niet slechter... Als de vervaldatum bereikt is kan je het op deze manier nog wat langer bewaren en de smaak behouden. 
  5. Probeer een recept dat lekker lijkt naar jouw persoonlijke smaak! Als je normaal gezien niet graag wokgerechten eet, zal je dat nu niet ineens wèl lekker gaan vinden, Zoek een receptje naar jouw persoonlijke voorkeur. Tussen een wrap, bij een pastagerecht, op een belegd broodje, op de pizza, in een soepje, of een fris slaatje,... De variaties zijn eindeloos.

 

Bv. ons receptje tempeh op z'n best

Wat denk jij?

 

 

Liefs,

Helena


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb