Eco & vegan inspiratie

Duurzame feestdagen tips

Gepubliceerd op 6 december 2020 om 15:43

We kunnen er niet omheen dat de feestdagen eraan komen. 

Het joelfeest staat voor de deur (ook wel gekend als kerstmis).

Dit jaar zal het er wel wat anders aan toe gaan ten opzichte van de voorgaande jaren... (Is het zelfs nodig dat ik Corona hier vermeld?) 

Maar hoe dan ook vind ik het belangrijk om ook aandacht te geven aan positieve dingen en daarom zullen de feesten hier zeker gevierd worden. Lekker eten, gezellig samen met je geliefden, leuke cadeautjes geven en krijgen en ook eens stilstaan bij de dingen.

Het is jammer genoeg wel zo dat er tijdens de feestdagen er nog nèt iets meer afval geproduceerd wordt dan normaal, zoals er ook meer voedsel wordt weggegooid etc. 

Daarom dacht ik dat het misschien een goed idee was om enkele tips te geven voor duurzamere feestdagen...

 

1. Koop geen cadeau waarvan je niet zeker bent. 

Als je van plan bent om cadeaus te kopen voor iemand waar je om geeft, koop dan niets waarvan je niet zeker bent of die persoon het wel graag heeft. In de plaats van 'gokjes' te doen, vraag je beter een wenslijstje van de dingen die die persoon wel kan gebruiken... Anders is het zonde van je cadeau.

2. Maak zelf iets.

Je kan creatief zijn en een cadeautje maken, zoals een T-shirt waar je zelf een tekening op maakt, een persoonlijke kaart of beschilderde mok,...

In onze categorie 'DIY' vind je al enkele voorbeelden van zelfgemaakte dingen, maar je kan zo creatief zijn als je zelf wilt.

3. Geef iets drink- of eetbaar cadeau.

Iets dat opgegeten of gedronken wordt is nooit verpild, kies daarom voor iets waarvan je weet dat de persoon dit lekker vindt en geef iets drink- of eetbaar cadeau. Zelf maken kan in deze categorie natuurlijk ook! Niets zo lekker dan vers gebakken koekjes of pralines.

Ons recept voor 'chocoballen' is hier uiterst geschikt voor. 

4. Steun kleine bedrijfjes of goede doelen.

Wanneer je een kleine zelfstandige kan steunen door iets uit hun winkel of webshop te kopen maak je meer dan 1 persoon blij. Ook goede doelen zoals Animal Rights, WWF, ... kunnen je steun goed gebruiken. 

5. Geef tweedehands een kans.

Tweedehands wil niet altijd zeggen dat het 'goedkoop' of 'prul' is, er zijn namelijk enorm veel tweedehands producten die nauwelijks gebruikt zijn en door op deze manier te shoppen geef je een 'nieuw leven' aan iets dat ooit een miskoop was voor iemand anders. Denk zowel aan cadeau's als een 'nieuwe' feestoutfit. Als je weet wat je wil is tweedehands een heel goede optie.

6. Cadeaupapier herbruiken.

Iets dat wij al jàààren doen is cadeaupapier herbruiken van de voorafgaande jaren, of cadeau's inpakken in krantenpapier, of papier van oude tijdschriften die anders in de vuilbak zouden belanden, creatief zijn is ook hier de boodschap. 😉 

7. Probeer het eens plantaardig.

Door veganistisch te eten doe je niet alleen het klimaat een plezier, maar ook de dieren (die trouwens zéker tijdens de feestdagen massaal geslacht worden). Als je geen veganist bent maar hier wel voor open staat kan je misschien eens proberen om een plantaardig feestmenu samen te stellen. Tegenwoordig zijn er enorm veel vegan alternatieven voor je favoriete gerechten. 

De kalkoenen, kippen, koeien, varkens en andere dieren zullen je heel dankbaar zijn.

 

 

 

 

 

Chia en Shelly

8. Niet overdrijven met decoratie.

Elk jaar zie je de winkels weer opnieuw vol liggen met enorm veel feestdecoratie en elk jaar opnieuw wordt er weer enorm veel afval door geproduceerd. Probeer het eens met wat minder. Decoratie die je nog thuis hebt liggen kan perfect dienen voor de jaren die volgen, maar als je echt iets 'nieuw' wilt kan je altijd zelf  iets creëeren met takken, gedroogde bloemen of vruchten,...

 

Hopelijk heb ik je hiermee een beetje kunnen inspireren om op een duurzame manier met de feestdagen om te gaan, 

Ik en Glen wensen jullie nog een fijn Joelfeest en een gelukkig Nieuwjaar! (Misschien wat vroeg, maar welgemeend.)

 

Groetjes,

Helena


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb