Eco & vegan inspiratie

Wat betekent 'biologisch' eigenlijk?

Gepubliceerd op 3 november 2020 om 15:00

Bio groenten, fruit, noten, zaden, etc.

We hebben al eerder meegedeeld dat we een gamma aan biologische producten willen verkopen in onze toekomstige webwinkel, maar waarom willen wij dit eigenlijk? In dit artikel vind je meer uitleg.

Voorwaarden voor biologische voeding.

Om een product 'biologisch' te mogen labelen, moet dit aan een aantal voorwaarden voldoen. 

  • Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat er geen pesticiden gebruikt mogen worden bij het produceren van deze voedingsmiddelen.  De eerst vraag die nu in me opkomt is: 'Is het niet logisch dat er geen schadelijke en giftige stoffen in mijn eten mag zitten?' en het antwoord is jammer genoeg 'nee'. Sommige mensen beweren dat het wassen van je producten de oplossing is, maar een andere vraag die dan bij me opkomt is: 'Zijn deze pesticiden dan oplosbaar in water?' Ik denk van niet. Dit vergif komt niet alleen op de groenten en fruit terecht, maar ook in de grond waardoor het grondwater ook wordt vervuild. Ook het feit dat er deeltjes in de lucht komen is enorm schadelijk voor mens en dier. Wanneer we te veel pesticiden zouden binnenkrijgen is er voor ons kans op gezondheidsproblemen zoals: kanker, miskramen, depressie, etc.
  • Een andere bio voorwaarde is dat er geen kunstmest of kunstlicht mag worden gebruikt.
  • Het genetisch manipuleren van de producten is ook niet toegestaan.

 

 

'Skal' is de vereniging die erop toeziet dat de boer de regels nakomt voor zijn biologische producten,

zij mogen het EKO-keurmerk geven.

 

Over dierlijke bioproducten zullen we niet verder uitwijken aangezien de dieren steeds lijden onder de massaproductie van vlees, zuivel, eieren, enz. ongeacht of het biologisch is of niet. Meer info hierover kan je in dit artikel lezen (dit kan schokkende beelden bevatten).

Waarom is biologisch vaak duurder?

Het is jammer dat biologische voeding meestal duurder is. De reden hiervoor is dat er meer tijd en zorg kruipt in het kweken van biologische groenten en fruit, het is arbeidsintensiever voor de boer. 

Maar omdat de vraag naar biologische voeding enorm is gestegen en er veel concurrentie is bijgekomen kan je tegenwoordig ook biologische voeding aan een schappelijk prijsje vinden.

Wanneer wij bio voeding gaan verkopen zullen wij zelf dan ook zorgen voor een goede prijs-kwaliteit verhouding!

Groetjes,

Helena en Glen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.